12 joulu

Merkittävä miljoonaheimo

Siitä on noin 47 vuotta, kun heimo syntyi. Pienestä, niin kuin kaikki merkitsevä – kuten vaikka joulun päähenkilö, se vähemmän valkopartainen. Muutamissa seurakunnissa oli kokoonnuttu yhteen laulamaan joululauluja. Ei mitään räjähtävän uutta innovaatiota ilmoilla.

Siitä tämä miljoonaheimo sai kuitenkin alkunsa. Reseptiä kehitettiin helposti monistettavaan muotoon. Soitettiin muutamia puheluita, ja siitä se taikina lähti pikkuhiljaa paisumaan. Nyt joka puolella Suomea voi laulaa yhdessä toisten kanssa Kauneimpia Joululauluja.

On tutkittu, että laulu olisi ollut ihmissuvun halussa ennen puhetta. Laulaminen eri variantteineen on yleismaailmallinen viestimisen ja tunteiden käsittelyn keino. Se on liimaa niin henkilö- kuin yhteisötasolla. Pienet lapset tuuditetaan hyräillen uneen, urheilukisoissa voittajat veisaavat kansallislaulua. Puhekykynsä menettäneen aivohalvauspotilaan aivot voidaan saada tuottamaan puhetta laulaen. Dementian uumeniin kadonnut voi yhtäkkiä puhjeta lauluun tutun sävelen soidessa. Ollaan syvän mysteerin ja ihmeen äärellä. Laulaminen ja musiikki ovat huippuluokan balsamia aivoille ja sielulle. Taivaallinen lahja, joka ei lopu kesken eikä kulu loppuun.

Miljoonat ihmiset Suomessa ja parissa kymmenessä muussa maassa kokoontuvat näinä viikkoina kirkkoihin, kuppiloihin ja muihin kokoontumispaikkoihin saamaan ja jakamaan tuota lahjaa. Heimo on taas koolla ja voitelee oman sielunsa lisäksi myös toisten haavoja noin miljoonalla eurolla. Kauneimmat Joululaulut on merkittävä hyväntekeväisyysliike, jota koordinoi Suomen Lähetysseura. Lahjoituksilla on pystytty lääkitsemään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten fyysisiä ja psyykkisiä haavoja jo 46 vuotta. Viime vuoden tuotolla sai suoraan apua noin 120 000 lasta, välillisesti määrä on vielä paljon suurempi.

Keneltä sai tähden
tuo katse pienokaisen?
Betlehemin yllä loistaa tähti ikuinen.

Mervi Vähätalo, lähetys- ja vapaaehtoiskoordinaattori

Nokian Kauneimmat Joululaulut löytyvät esim. talven kausiesitteestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.