22 tammi

Rukouspäivänä vapaudesta

Pidin aiheesta hartauden torstaina 18.1.2018 Pappilan nuortenillassa. Tekstinä oli Johanneksen evankeliumin kohta, joka tämän vuoden rukouspäivälle on määrätty.

Jeesus juttelee kansanjoukon kanssa ja kertoo, mitä todellinen vapaus tarkoittaa ja kuka sen voi antaa. Juutalaisia Jeesuksen ajattelutapa kiukuttaa ja he julistavat ponnekkaasti, etteivät ole ollenkaan mitään orjia vaan Abrahamin jälkeläisiä. Näin he unohtavat ainakin kaksi asiaa, nimittäin:
1) …Israelin kansan historian Egyptin orjuudessa (esim. 2 Moos. 1: 1–22) sekä
2) …sen ajatuksen, että juutalainen näkemys pelastumisesta on aika haastava: pelastuksen voi ansaita vain noudattamalla täydellisesti Jumalan tahtoa (joka on ilmaistu yksinkertaisimmillaan esim. kymmenessä käskyssä).

Jeesus muistuttaa vielä kolmannestakin asiasta, eli siitä, että ihmisen elämässä tekee työtään synti, joka orjuuttaa ihmistä: hän ei tee sitä hyvää mitä haluaisi tehdä vaan sitä pahaa mitä ei halua tehdä (Room 7: 17–25).

Oma ajatukseni oli tekstin pohjalta tehdä muutama kysymys:
1) Mitkä ovat niitä asioita meidän elämässämme vuonna 2018, jotka orjuuttavat meitä?
2) Miten meille voisi avautua / tulla selkeämmäksi se, että Jeesus voi antaa vapauden näistä orjuuttavista asioista?

Kysymykseen 2: Kristityn ei tarvitse olla orja, koska Jeesus on hänet lunastanut vapaaksi. Jumala rakastaa häntä ehdoitta, eikä hänen tarvitse kerätä Jumalan edessä pisteitä. Tämä ihmeellinen armo vapauttaa hänet palvelemaan toisia, ei siksi että hänen olisi pakko tehdä niin vaan siksi, että Jumala itse Pyhän Henkensä kautta synnyttää hänessä tahdon ja halun palvella toisia.

Kysymykseen 1: Synnin seurausta on, että ainakin seuraavat asiat orjuuttavat meitä: raha (onko nyt varmaan tarpeeksi), valta (haluun määräillä kaikkia), omistaminen, ulkonäköpaineet, menestyspaineet, kaverien suosio. Nämä kaikki yrittävät kammeta kristittyä pois siitä levollisesta luottamuksesta, että hän kelpaa ihan sellaisenaan eikä hänen tarvitse suorittamalla ostaa keneltäkään mitään.

Tää on me vastaan maailma, joka myy meille roskaa kultana! -laulaa kls.-bändi, ja on pahuksen oikeassa. Mut me ollaan jo irti, irti nimessä, veressä! ”Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita”, sanoo Jeesus tuolla tekstinkohdassa.

Voit rukoilla hollantilaisen Huub Oosterhuisin (eli Huub-sedän, niin kuin omat riparilaiseni hänet tuntevat) sanoin:

Jumala, me emme voi odottaa
itseltämme mitään,
mutta kaikkea sinulta:
me elämme kokonaan
sinun laupeutesi varassa.
Anna sen vaikuttaa meissä,
älä säästele
laupeutesi
ja oman elämäsi voimaa:
Poikaasi Jeesusta Kristusta,
armoa ja totuutta
joka on suurempi kuin ymmärrämme,
nyt ja aina,
niin kauan kun elämme.
Aamen

Mikko Lehtovaara, nuorisotyönohjaaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.