20 maalis

Vaaleja ja valintoja

Seurakunnan työtä suunnitellessa tähyillään usein kuukausia eteenpäin. Joulun alla erään työryhmän muistilistalla oli joulun tapahtumat, pääsiäisen suunnitelmat ja vappu-juhlan esiintyjien kanssa ajoista sopiminen. Jotkut muut miettivät samoihin aikoihin juhannusjuhlia. Budjettia suunnitellessa on nähtävä yli vuoden päähän, jopa yli kolmen vuoden.

Viestinnän katse on nyt vuodessa 2018. Se on vaalivuosi. Seurakuntaan valitaan uudet luottamushenkilöt. Nyt, kun valmistellaan kuntavaaleja, kirkollisvaalitkin tuntuvat erityisen tärkeiltä. Minusta. Mutta kuinka monesta muusta? Äänestysprosentti on ollut vuosikymmeniä surkean matala. Seurakuntaan kuuluu yli 70 prosenttia nokialaisista, vaaleissa äänestää alle 10. Tekisi mieli huutaa viihdeohjelman hahmoa mukaellen: ”Onko kaiken aina pakko pysyä ennallaan?”

Ja entäs ehdokkaat? Vaalitoimitsijat houkuttelevat väkeä mukaan kaikin keinoin, mutta halukkuutta tulla päättämään seurakunnan toiminnasta ja taloudesta ei tunnu löytyvän. Kunnan puolella haluttomuuden ymmärtää, kun päätettävänä on tulevaisuudessakin vaikeita asioita. Saattaa sellaisia tulla seurakuntaankin, mutta saattaa tulla myös monta mielenkiintoista asiaa.

Tämän kauden luottamushenkilöt saavat nimensä historian kirjoihin. He päättivät kunnostaa Nokian arvokkaimman rakennuksen, kirkon, ulkoasun. Onhan se nyt melko mellevää.

Olen itse Nokian keskusvaalilautakunnan jäsen. (Seurakunnallisiin luottamustoimiin en ole kelpoinen virkasuhteen vuoksi.) Työskentely siellä on välillä tylsää, mutta suurimmaksi osaksi aivan huippumielenkiintoista. Sillä kokemuksella lähden vahvasti suosittelemaan hyppäämistä kirkollisen vaikuttamisen kentälle. Innostuneen tie voi johtaa vaikka kirkon eduskuntaan, kirkolliskokoukseen päättämään koko kirkkoa koskevista asioista.

Nokian seurakunnan hallinnosta lisätietoa uusilta nettisivuilta: nokianseurakunta.fi/osallistu/hallinto-ja-luottamushenkilot

Anu Heiskanen, tiedottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.