05 joulu

Itsenäinen

Itsenäisyyspäivän aattona ajatuksia siitä, mitä tarkoittaa olla itsenäinen, olla vapaa.

Imatralla ihmisellä paha olla. Kiväärinkin omistan – kolme kuollutta. Vapaa ja itsenäinen mies tekee, mitä vapauteen kuuluu.

Ratikassa vanhempi, selvästi juovuksissa oleva mies, alkaa avautua maahanmuuttajamiehelle: Mitä tänne tulitte paremman elintason toivossa, painu takaisin kotiin… ja paljon lisää sellaista, mitä ei viitsi tässä toistaa. Tummaihoinen ärsyyntyy: jos en olisi oppinut, että vanhempia ihmisiä tulee kunnioittaa, minä jo löisin. Suomalaistyttö nousee ylös ja lausuu suomalaismiehelle: Me kuulimme jo tarpeeksi, istu sinä jo alas ja ole hiljaa! Koko ratikka puhkeaa taputuksiin.

Kaksi tarinaa itsenäisyydestä, siitä, kuinka voi tehdä sitä, mitä haluaa, mitä tarvitsee, mitä täytyy tehdä.

Olen vapaa tekemään, mitä haluan tai olen vapaa tekemään oikein. Siitä kai on kysymys. Oikeasta itsenäisyydestä, oikeasta vapaudesta. Vapaudesta tehdä jopa oikein, vaikka se ei aina olekaan helppoa eikä miellyttävää.

Jälkimmäinen tarina on oman tyttäreni tarina Helsingistä muutaman vuoden takaa. Olen ylpeä siitä, että minun lapseni on vapaa ja on itsenäinen. Maassa, jossa on oikeus olla vapaa ja itsenäinen.

Timo Uotila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.