26 tammi

Älä varasta

Älä varasta, kuuluu seitsemäs käsky. Kun luen keskustelua päivän uutisten taustalla, minusta tuntuu kovasti, että minulta yritetään varastaa.

Oikeudessa käydään hurjaa näytelmää Päivi Räsäsen lausunnoista koskien homoseksuaaleja. Sen myötä minulta yritetään varastaa `raamatullisuus´ väittämällä, että konservatiivikristityt ovat raamatullisia ja eri mieltä olevat siten tietenkin epäraamatullisia.

Älä varasta!

Minusta on täysin selvää, että konservatiivit lukevat Raamattua oman mielensä mukaan löytäen sieltä omia arvojaan tukevia ajatuksia ja unohtaen valtavan määrän materiaalia, joka viittaa aivan eri suuntaan. Minä teen toki aivan samoin – minäkin löydän Raamatusta helpoimmin ajatuksia, jotka tukevat minun näkemyksiäni ja jätän vähemmälle huomiolle kohdat, jotka eivät niihin mahdu. Erona on kai se, että minä tunnustan ja tunnistan sen. On yhtä raamatullista tai yhtä epäraamatullista vaatia Mooseksen lain mukaisten ruokasäädösten noudattamista (Jeesushan sanoi itse, että laista ei katoa pieninkään piirto) tai väittää, että maapallo on pannukakku, kuin sanoa, että homoseksuaalisuus rikkoo Jumalan tarkoituksia.

Jokainen on epäraamatullinen, jokainen antaa jollekin Raamatun kohdalle enemmän painoa kuin toiselle. Sille ei ole vaihtoehtoja. Jokainen tekee lukiessaan valintoja. Jos Jumala olisi tahtonut antaa meille yksiselitteisen ohjekirjan jokaiseen eettiseen ratkaisuun tai biologiaan tai fysiikkaan tai historiaan, meillä olisi kovin erilainen kirja kuin nyt on. Raamatun voima on siinä, että sen kanssa on pakko työskennellä, oikeasti tutkia, oikeasti pohtia, oikeasti etsiä, oikeasti rukoilla eikä vain toistaa yksittäisiä kohtia pelkällä sisälukutaidolla.

Minä Raamattua lukiessani kuulen kirkkaasti, että Jumala on rakkaus – Jumala ja rakkaus ovat siis sama asia ja siksi mikään rakkaus ei voi olla väärää (kaikki rakkaudeksi kutsumamme ei toki ole oikeasti rakkautta). Niin minä luen Raamatusta, ja kun joku yrittää väittää, että se on epäraamatullista, tämä joku rikkoo seitsemättä käskyä vastaan.

Älä varasta minulta oikeutta kuulla Raamatusta Jumalan ääntä! Älä varasta sitä ääntä ja yritä korvata sitä sellaisella äänellä, jota en kuule!

Timo Uotila, pastori

2 thoughts on “Älä varasta

  1. Sanainspiraatioon uskovat väittävät, että uudistusmieliset ottavat jakeita irti Raamatusta ja siihen jää vain kannet jäljelle. Samaa voi sanoa vanhoillisista. He nostavat esiin käytäntöjä valikoiden. Pitäisikö kivittäminen olla vielä tänään rangaistusmuoto. Minulle Raamattu on kokonainen kirjasto, jonka punainen lanka on Jumalan rakkaus luotujaan ja luomakuntaansa kohtaan. Meidät laitettiin vain viljelemään ja varjelemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.