05 maalis

Kaaoksesta kosmokseen

Viime aikoina on toimistotalossa huokailtu syvään ja hartaasti useita kertoja päivässä. Asioita ja asiointia helpottamaan suunniteltu Lukkari-verkkosivuston päivitys osoittautui kaaokseksi, jossa mikään ei ole niin kuin pitäisi. Tai ei ollut. Töitä on paiskittu jopa yötä myöten, kun joku ratkaisu on keksitty vasta pään painuessa tyynyyn.

Lukkari-verkkosivustoa käyttää Suomessa pari sataa seurakuntaa ja ulkomailla muutama. Tilanne siis koskettaa noin neljää tuhatta Lukkarin käyttäjää. Facebookissa on Lukkarin tekijöiden oma keskustelusivu, joka on osoittautunut kullan arvoiseksi. Vertaistukea ja neuvoja on jaettu ja jaetaan edelleen. Käämit ovat palaneet useilta ja helpotusta saa, että voi purkaa tunteitaan asiaa ymmärtäville.

Etukäteisinformaatiosta sai sen käsityksen, että päivitys koskee kuvia ja niiden käsittelyä ja että etusivun harmaaseen valikkoon liitetään Päätöksenteko-osio. Vieläkään, tilanteen ollessa päällä kolmatta viikkoa, emme ole saaneet tietoa millaiset kuvakoot olisivat sopivimmat ja Päätöksenteko-osio lisätään vasta tällä tai ensi viikolla. Toivotaan ja rukoillaan, että se ei sotke enää mitään.

Ihmisten kysellessä, miten päivityksestä koitui näin iso ongelma, saimme kirkkohallituksesta vastauksen, että kyseessä on Lukkarin taustajärjestelmän Liferayn pakollinen versiopäivitys, joka on Lukkarin 2014 alkaneen elinkaaren suurin päivitys. Muutos on ollut valtava, melkein vastaavan suuruinen kuin uuden Lukkari-järjestelmän rakentaminen. Tämä lienee jälkikäteisinformaatio sitten tämä.

Lukkarista pahoitellaan tapahtunutta ja luvataan olla mahdollisimman nopeita korjaustöissä. Tavoite on ollut, että päivityksestä tulisi mahdollisimman vähän vaivaa, mutta lähes kaikessa ylläpidossa on ollut jotain korjattavaa. Päivitystä rakentaessa uudistukset ovat toimineet, mutta eivät enää, kun päivitys julkaistiin. Että on siellä kirkkohallituksessakin takuulla huokailtu.

Mutta! Paljon on valmista ja uutta. Suurin osa muutoksista ei näy sivuston lukijoille vaan koskevat ylläpitoa, on tullut päivityksiä helpottavia työkaluja. Kun kuulimme päivityksen tulevan, meillä Nokialla päätettiin uusia ulkoasua radikaalisti. Valokuvaaja Petri Kankaan kanssa suunniteltiin ja toteutettiin yhtenäinen kuvamaailma, jonka keskiössä on nokialainen luonto, seurakuntalaiset ja kristilliset symbolit. Jo aiemmin sivuja on siistitty tekstien osalta saavutettavammiksi, muutostyön ohessa niitäkin on vielä tarkistettu.

Sivustollamme on nyt nykyaikainen, yhteneväinen ja voisiko sanoa hengellinen ulkoasu. Sivut ovat toimivat ja kauniit. Vielä loppusilaus päivitykseen ja kas, olemme siirtyneet sekavasta kaaoksesta järjestäytyneeseen kosmokseen. Huh huh.

Anu Heiskanen, tiedottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.