04 kesä

Arvostuksia

Suomen Kuvalehti teetti laajan selvityksen siitä, mitä ammatteja suomalaiset arvostavat. Tehtävänimikkeet eivät aina ole identtisiä eri työpaikoissa, mutta löytyi sieltä tuttuakin.

Meidän seurakuntamme työntekijöistä tutkimuksen mukaan suurinta arvostusta nauttii Henkilöstöpäällikkö (sija 105.). Hyvä niin, kyllä minäkin arvostan ammattitaitoa, johon saan tukeutua henkilöstöhallinnon kiemuroissa, joita itse kovin vajavaisesti hallitsen. Taloustoimisto pärjäsi muutenkin hyvin. Talouspäällikkö on sijalla 127, Kirjanpitäjä 143. ja Palkanlaskija 211.

Toiminnallisen puolen työntekijöistä Kirkon nuorisotyönohjaajaa ei listasta löytynyt, mutta eiköhän se mahdu nimikkeeseen Nuoriso-ohjaaja, joka löytyy hienolta sijalta 108. ja kertoo, kuinka työtä nuorten parissa arvostetaan. Uskon sitä arvostettavan seurakunnassakin. Kohtuullisen korkealta löytyy myös Diakoni/diakonissa sijalta 158. Tämä arvostus tulee selväksi varmaan jokaisessa seurakunnan työtä koskevassa selvityksessä.

Kanttori on jo puolen välin huonommalla puolella 226., vähän edellä Pastori (217.). Pastori on synonyymi papille, mutta kun listasta löytyi erikseen Kappalainen (aivan surkealta sijalta 333. – miten me kappalaiset voimmekin olla näin paljon muita papperja kehnompia!), voi vain todeta, että ei olisi kannattanut sitäkään virkaa hakea! Kirkkoherra jää näiden väliin (263.), mutta masentavinta oli huomata, että kun piispa (sija 222. – siis vähän tavallista pappia kehnompi, arkkipiispa sentään 111.) antoi minulle rovastin arvonimen (joka ei kyllä ole mikään erillinen ammatti), minun arvostukseni laski tavallisesta pastorista 34 sijaa sijalle 251. Imaamin (375.) jokainen pappi sentään peittoaa!

Omasta mielestäni varsin haasteellisen koulutuksen myötä sain valmiuden varsin haasteelliseen työyhteisökonsultin tehtävään – ei olisi kannattanut, arvostus on onnettomalla sijalla 342. Aivan äsken sain julkaistuksi ihan itse kirjoittamani kirjan. Se ei varmaankaan vielä tee minusta kirjailijaa, mutta olisihan se kiva, jos tätä arvostettaisiin edes vähän sinne päin (Kirjailija 129.)

Vallan käyttäminen ei tuo arvostusta. Virallisen vallan edustajista Kansanedustaja on vasta 351., isoista mielipidevaikuttajista Juontaja 347. ja listan viimeisenä Tubettaja 379.

Sinänsä ihan tosissaan tehty tutkimus, sinänsä arvostus taitaa lopulta olla enemmän kiinni siitä, miten työmme hoidamme kuin siitä, mikä tittelimme on.

Ja jos oikein tosissaan mietitään, meidän arvomme Jumalan lapsina ei ole kiinni mistään meidän tekemisistämme tai olemisistamme, vaan siitä rakkaudesta, jolla meitä rakastetaan. Profeetta Jesajan kirjassa on Jumalan sana: Ja nyt — näin sanoo Herra, joka sinut loi, Jaakob, joka sinut muovasi, Israel: — Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. – – Minä, Herra, olen sinun Jumalasi. Minä, Israelin Pyhä, olen sinun pelastajasi. – – Koska olet arvokas minun silmissäni, koska olet kallis ja rakas.

Timo Uotila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.