16 helmi

Kehitys kehittyy

Pari vuotta sitten osallistuin Viestintäpäiville. Laivaseminaarissa oli pikainen mahdollisuus poiketa Tukholmassa. Kollegat olivat ottaneet edelliseltä reissulta jääneet kruunut mukaansa ajatuksena käyttää ne paikallisessa marketissa. Kauppareissulta palasi hämmentyneitä naisia. Ostoksia ei voinut lainkaan maksaa käteisellä, ainoastaan kortilla. Siinä sitten ihmeteltiin, että tähänkö maailma on menossa.

On se, eikä ainoastaan siihen. Esimerkiksi USA:ssa on hiljattain avattu supermarket, jossa ei ole enää muuta ostosten maksuvaihtoehtoa kuin puhelinsovellus. Tulevaisuuden näky on, että kotoa lähtiessään ihminen ottaa mukaansa vain älypuhelimen ja sen kautta hoidetaan maksut, katsotaan kalenterista menot ja tv-ohjelmat, lukitaan auki jäänyt auton ovi, lämmitetään sauna, seurataan kameralla, miten lemmikki pärjää yksin kotona. Nämä kaikki ovat mahdollisia jo nyt!

Käteisen rahan saatavuus vaikeutuu koko ajan. Moni sanoo, että kuukausiin ei ole lompakossa ollut ollenkaan käteistä. Monesti myös jumalanpalvelukseen osallistuva henkilö haluaisi antaa kolehtia, mutta hänellä ei olekaan käteistä mukanaan tai hänellä ei ole käteisenä sopivaa summaa kolehtiin laitettavaksi.

Nokian seurakunnan pääkirkon jumalanpalveluksessa sunnuntaina 4.3.2018 kokeillaan kolehdin maksamista Siirto-mobiilisovelluksella. Jumalanpalvelukseen osallistujat saavat kirkkoon tullessaan ohjeen mobiilimaksun suorittamiseen. Kolehdin voi tietenkin edelleen antaa myös käteisellä.

Maksun voi suorittaa tilaisuuden aikana tai välittömästi sen jälkeen. Kolehti suoritetaan koskien vain tätä jumalanpalvelusta eikä sovelluksen kautta voi antaa muita lahjoituksia. Mikäli haluaa antaa muita lahjoituksia, tulee ottaa yhteyttä seurakunnan taloustoimistoon.

Nokian seurakunta on mukana pilottihankkeessa, jossa testataan kolehtien maksamista mobiilisti. Kokeiluvaiheessa kolehdin voi antaa, jos maksajalla on puhelimessaan android- tai iOS-käyttöjärjestelmä ja pankkina Nordea, Osuuspankki tai S-pankki.

Puhelinmaksamisen suosio kasvaa Suomessakin sitä mukaa kun älypuhelinten käyttö lisääntyy ja mobiilimaksamisen tekniikka kehittyy. Nokian seurakunta kerää pilottivaiheessa kokemuksia kolehdin mobiilimaksamisesta ja päätökset mobiilimaksamisen laajentamisesta tehdään saatujen kokemusten perusteella.

Vietetäänköhän joskus Viestintäpäivät virtuaalimaailmassa?
Anu Heiskanen, tiedottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.