09 marras

Vettä sataa lotuuttaa

Editoin jouluesitteen tekstejä – ja yhtäkkiä havahdun vesisateen ääneen. Vettä?! Mieli on niin joulussa, että mieluummin näkisin pakkaslumihiutaleiden heijaillen puuteroivan maiseman lumoavaksi valkoiseksi satumaaksi. Heijaillen on kaunis sana, jonka olen oppinut tyttäreltäni. ”Äiti äiti, katso, lunta sataa heijaillen!” Voi riemua. (Lotuuttaa lienee savolaisten omakeksimä sana.)

Ennen marraskuussa oli lunta. Ainakin nuoruudessani Rautavaaran korvessa takuulla oli. Tähän aikaan koulun liikuntatunneilla hiihdettiin lipsuvilla suksilla niitä latuja, jotka vuosien varrella tulivat liiankin tutuiksi. Hikinen villapaita kutitti selkää. Miksi äiti pakotti laittamaan sen? Halusi kai huolehtia, etten palele. Nyt ei palella. Lämpömittari on reippaasti plussan puolella.

On olemassa hauska sanonta: ”Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen. Tänä vuonna se osui keskiviikoksi.” Tästähän voisi vääntää talvi-version helposti. Olihan meillä jo vähän aikaa lunta maassa ja ehkä pakkastakin. Jos lopputalvi on edellisvuosien kaltainen, niin lunta tuskin tulee ja plussan tienoilla pysytään.

Huolestuttaa. Huolestuttaa, miten pärjäävät kanssaeläjät, joita pimeys painaa ja lumesta saisi edes jotain lohtua kaamokseen. Huolestuttaa, miten tämän kauniin maan ja maailman käy. Vieläkö tulevat sukupolvet saavat nauttia lumen riemuista kuten tyttäreni? Vieläkö koululaiset kiertävät tuttuja latuja mittailemassa vuosi vuodelta pidemmiksi kasvavia kuusia?

Syön välipalaksi banaanin. Olen heittää kuoret tavalliseen roskikseen, kun ei millään jak-sai-si avata biopuolen kantta. Siis oikeesti. Mikäs minua vaivaa? Olenko luovuttanut? Enkö tuon vertaa viitsi tehdä omaa osuuttani? Järkyttävää. Käväisen peilin edessä: ”Hyi sinua!”

Mutta takaisin hommiin. Työn alla olevasta esitteestä tulee kiva. Työkaverit ovat suunnitelleet vaikka mitä kiinnostavaa menoa adventista loppiaiseen ja alkuvuoteen 2018. Jouluun kuuluu salaisuudet. Minulla on yksi sellainen säilytettävänä. Tiedän, mitä Uutta tulossa -videoiden taustalta löytyy. Se selviää kaikille sitten, kun esite ilmestyy 1.12.2017.

Ollaanpas kunnolla, erityisesti näin joulun alla.
Anu Heiskanen, tiedottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.