17 tammi

Rippikoulua aloittamassa

Liki 350 nuorta istuu kirkossa. Mitä minä oikein täällä teen, miten tässä pitäisi olla, ketä muita täällä on, millä tavoin he täällä ovat…

Nuoruuden vuosiin aina välillä haikailen, mutta viisitoistavuotias en välttämättä haluaisi olla uudelleen! Miten elää keskellä niitä suunnattomia paineita olla toisaalta oma itsensä ja toisaalta toisten (kuviteltujen tai todellisten) odotusten mukainen? Miten olla, kun finninaamainen todellisuus ja median kiiltokuvat eivät vastaa toisiaan yhtään paremmin kuin itsevarmojen tähtien esiintyminen ja oma kömpelyys – sisäinen ja ulkoinen? Ja miten tässä kaikessa aloittaa rippikoulu? Miten suhtautua siihen, että mainitaan kummalliset J-sanat (Jumala, Jeesus), kehotetaan rukoilemaan, laulamaan… Miten tässä pitäisi olla, kun sisällä on monta uteliasta ja myönteistä ajatusta ja monta pelkästään kielteisen puolelle kääntyvää ajatusta ja ne jokainen kovin epämääräisiä?

Siinä liki 350 nuorta kuitenkin istuu ja aloittaa rippikouluansa. Joskus puolen vuoden kuluttua olo on toisenlainen, sen minä usean kymmenen rippikoulun kokemuksella voin kertoa varmasti. Millainen se olo on, en tiedä, mutta erilainen varmasti.

Jossain rippikouluoppaassa kiteytettiin rippikoulun tarkoitus: – Jokainen kastettu on Jumalan oma. Sitä nuori useinkaan ei tiedä ja sen opettamisesta on kysymys. Sitä opetetaan tietämisen tasolla ja sitä opetetaan enemmän kokemisen tasolla. Ja sitä enemmän opetellaan kuin opetetaan, sitä eletään rakastamalla ja iloitsemalla toisistamme ja eletään testaamalla, onko se iso J sen takana, mitä hänen kerrotaan sanoneen.

350 aivan omanlaistansa nuorta riparimatkan alussa, minäkin aloittamassa matkaa heistä joidenkin kanssa. En voi varmasti tietää, minne tämä matka meitä vie, mutta uskallan uskoa, että hyvä Jumala taivaassa tuntee sen tien ja katsoo meitä erilaisia lapsiaan sitä tietä kulkemassa rakastavin silmin, hymyillen. Antaa meidän olla kasvamassa.

Viidentoista vuoden ikään takaisin en haikaile, mutta rippikoulun käymistä vähän kadehdin. On se jännä matka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.